Mobil klíma nappaliban

A válaszunk IGEN és, hogy rövid írásunk tényleg pozitívan induljon, pár érv a mobil klíma mellett:

 

 • nincs szükség klímaszerelőre, saját magunk is 5 perc alatt beüzemelhetjük
 • a legjobb minőségű készülék is olcsóbb, mint egy belépő kategóriás klíma szereléssel
 • a használata nem engedélyköteles, így lényegében bárhol használhatjuk
 • egyik szobából a másikba tolhatjuk, de akár a nyaralónka is magunkkal vihetjük
 • nincs szükség éves karbantartásra, elég a levetőszűrőt tisztítaunk
 • egyszerű garanciáli ügyintézés

 

Viszont vásárlás előtt érdemes tisztában lennünk pár dologgal.

 

 

A klimatizálás leegyszerűsíve egy elpárologtatási folyamat: A beltérből hőt vonunk el, amit aztán a kültérben adunk le. Az oldalfali, osztott rendszerű (split) klímák pont ennek köszönhetik hatékonyságukat: A kültéri és beltéri egység teljesen el van szeparálva egymástól, a hőleadás pedig ténylegesen a kültérben történik.

Tehát ha szóba kerül a klíma vásárlás, akkor alapvetően split klímában gondolkodunk. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a kültéri egység felszerelése nem megoldható (vagy nem kapunk rá engedélyt), így kénytelenek vagyunk más megoldást keresni.

A venntilátorokat és jéghűtőket tekintsük a “vicc” kategóriának, így nem marad más mint a mobil klíma.

 

mobil klíma ablaknál

 

Hatékonyság

A mobil klímák működése megegyezik a fent leírtakkal, a különbség csupán annyi, míg a split klímánál a hőleadás közvetlenül a kültérben történik, addig a mobil klímánál nem. A mobil klímában található kondenzátor a belső térből elszívott levegőnek adja át a meleget, amit aztán egy ventilátor egy gégecsövön keresztül a kinti, szabad levegőbe juttat. A korszerűbb készülékek, már a cseppvizet is képesek elpárologtatni, ami így szintén a gégecsövön keresztül távozik.

A probléma azonban ott kezdődik, hogy a kondenzátor hűtését a már korábban lehűtőtt levegővel hűti a rendszer, így a kiszívott meleg levegő helyére újra meleg levegő kerül. Emiatt a mobil klímák hatásfoka jelentősen elmarad a hagyományos, osztot rendszerű klímákhoz képest.

 

A valóság

A fenti bekezdés nem épp döntő érv a mobil klíma vásárlása melett. A valóságban viszont messze nem ilyen vészes a helyzet. Tapasztalataink és vásárlói visszajelzéseink alapján, mégha nem is olyan hatékonyan és komfortosan, de a mobil klímák szépen hűtenek. Napjainkra a mobil klíma technológiát úgymond “kimaxolták”, így szép számmal találhatunk olyan termékeket, amelyek akár egy nagyobb szobát is képesek rendesen lehűteni.

 

Most akkor tényleg, bevállaljam, vagy ne?

Egyéb alternatíva híján IGEN, nyugodtan vállalják be! 

Mivel a fűtési folyamat a mobil klímában is ugyan úgy lezajlik, mint az oldalfali klímában, a hideg levegőt megkapjuk. Egy 3,5 kW-os készülék már komolyabb meglepetésre is képes, tehát  a rendesen beárnyékolva, 30C feletti külső hőmérsékelet esetén is áldani fogjuk a napot, hogy nem hittünk a kételkedőknek.

 

Hogyan hozzam ki belőle a maximumot?

 

Mobil klíma hálószobában

 

Aranyszabály, hogy “ha már mobil klímát veszünk”, akkor abból tényleg próbáljunk minőségi készüléket választani. Az olcsó húsnak híg a leve mondás, itt hatványozottan érvényesül, egy zörgő, zakatoló, langyos levegőt fújó mobil klímánál nincs idegesítőbb.

Próbáljuk meg a meleg levegőt minél hatékonyabban elvezetni. Erre a falátúrás a legjobb megoldás, azonban mielőtt szétgányolnánk a falat, próbálkozzunk meg az ablakos megoldással: Résnyire nyissuk ki és próbáljuk meg a gégecsövet úgy kidugni, hogy a meleg levegő 100%-ban a kültérbe távozzon. Igen, nem a legszebb megoldás, de ha rendesen sikerül beárnyékolnunk és ablak nem tárva nyitva van, akkor annak ellenére is hűlni fog a szoba hőmérséklete, hogy a résen bejön a meleg levegő.

A lamellát úgy álltsuk, hogy a hideg levegőt felfele fújja, így hatékonyabb levegőkeringést tudunk elérni (nem mellesleg ha a hideg levegőt egyenesen az arcunkba kapjuk, könnyen megfázhatunk).

 

Hol használják a legtöbben?

 

 • albérletben, ahol a főbérlő nem vállalja a split klíma beszereltetését 
 • irodákban, ahol nincs központi klímarendszer, illetve fontos a rugalmas használat
 • nyaralókban, ahol csak riták van szükség hűtésre
 • vendégszobában, ahol minimáli a kihasználtság
 • bódék, üzlethelyiségek, ahol nincs lehetőség oldalfali klíma használatára