5 HASZNOS TIPP KLÍMA VÁSÁRLÁS ELŐTT ÁLLÓKNAK

Ha nálunk böngészik, akkor hamar szembesülni fog vele, hogy akár több 100 split klíma közül is választhatsz. Könnyű elveszni a sokszor értelmezhetetlen műszaki információk, az egyedi termékjellemzők és egyéb, az átlag vásárló által néhol nehezen értelmezhető funkciókba sokaságába, így most az alábbi rövid írásunkkal megpróbálunk segíteni a klíma választásban.

1. Helyiségek száma és mérete

A szobák száma és mérete alapvetően befolyásolja a klímák és beüzemelés árát, a nagyobb teljesítmény pedig nem egyenlő a jobb klímával, így sose legyen cél a minél nagyobb teljesítmény. Egyrészt pazarlás, másrészt felesleges pénzkidobás. Kezdjük tehát azzal, hogy hány szobát szükséges hűteni, fűteni?

1 helyiség hűtése:

Alapvetően az alapterület alapján válasszon klíma teljesítményt, de vegye figyelemebe a belmagasságot, szigetelést, a helyiség fekvését és jellegét is. A értékesített és telepített inverteres klímaberendezések  kb. 80%-a a 2,5 kW illetve 3,5kW hűtőteljesítményű kategóriából kerülnek ki, de a pár éve elterjedt 2,0 kW-os, kisebb készülékek is egyre népszerűbbek, főképp a hálószobákba. Fontos megjegyezni, hogy a korszerű inverteres klímaberendezések a nem fix teljesítménnyel üzemelnek, hanem a hőmérséklet függvényében képesek szabályozni a kompresszor teljesítményét, így amennyiben a kelleténél nagyobb hűtőteljesítményű klímát választ, az nem fog több áramot fogyasztani, mindössze nem lesz kihasználva, vagy hamarabb eléri a beállított hőfokot.

1 helyiség hűtése….de össze szeretném nyitni másik szobával

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy megoldható-e több szobát 1 beltéri egységgel klimatizálni. Ez kizárólag akkor működik HATÉKONYAN, ha a 2 szobát egybe lehet nyílik és a beltéri egységnek sikerült olyan helyet találni, hogy az az egyik szobából akadálymenetesen át tudja fújni a levegőt a másik szobába.  Ilyenkor érdemes nagyobb légszállítású, legalább 3,5 kW-5,2 kW teljesítményű klímaberendezést választani. Fontos! A levegő magától nem kanyarodik be, így pl. az „előszobába szeretném rakni a klímát és onnan hűteni a szobákat”, legfeljebb vészmegoldásnak felel meg.

2 vagy több helyiség hűtése

Több helyiség hűtése esetén eldönthetjük, hogy 2 külön álló mono split, vagy 1 nagyobb multisplit klíma rendszerrel szeretnénk megoldani a klimatizálást. Mindkét megoldásnak megvan az előnye és a hátránya így választás előtt az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni:

Mono split klíma megoldás:

Mono split klíma esetén, két egymástól teljesen függetlenül működő klímaberendezésről beszélünk. Ebben az esetben nem kell attól tartani, hogy az egyik klíma meghibásodása esetén a teljes ingatlan hűtés vagy fűtés nélkül marad. Ezen felül, a klímaberendezések is jobban paraméterezhetőek: A nappaliba választhatunk magasabb kategóriás, WIFI vezérlésű, nagy hatékonyságú klíma készüléket, míg a hálószobába a lehető leghalkabb, vírusölős rendszert. A mono split klíma megoldásnak nincs különösebb hátránya, csupán esztétikailag lehet zavaró: 2-3 vagy több klíma telepítése során, nem túl esztétikus a sok kültéri egység a ház homlokzatán 

Multi klíma megoldás

Multi klímát főleg abban az esetben érdemes választani, amennyiben nincs lehetőség több kültéri egység elhelyezésére (ez Budapesten a belvárosban gyakran felmerülő probléma), vagy házunkat nem szeretnénk elrondítani a szürke dobozokkal. 1 kültéri egységhez akár 2-6 db beltéri egységet is hozzá tudunk csatlakoztatni, melynek főként praktikus okai vannak. A multi klíma rendszerek hátránya mindössze annyi, hogy a kompresszor esetleges meghibásodása esetén az összes beltéri egység használhatatlanná válik.

2. Klíma gyártó kiválasztása

Az első és legfontosabb, hogy kizárólag szakáruházból válasszon klímaberendezést! Figyeljen oda a garanciára és próbáljon utánajárni a gyártó hátterének! 1-1 akció kivételével, általánosan elmondható, hogy 130e Ft-alatt óriási szerencse kell ahhoz, hogy jó minőségű klímát találjon. Az elavult, on/off rendszerű klímák már kikoptak a piacról, ettől függetlenül, amennyiben bevásárló központban vásárol klímát nézzen utána a pontos típusnak, mert a mai napig bele lehet még futni elfekvő készletekbe. A gyenge minőségű klímának akár egyetlen szezon alatt képesek kellemetlen meglepetést okozni, meglehetősen idegesítő tud lenni a kültéri egység rezonálása vagy ciripelése, vagy a beltéri egység nyikorgása. Cégünk kizárólag jó minőségű klímaberendezésekkel foglalkozik, az olcsóbb HEC és HAIER márkák is hasonló megbízhatóságot nyújtanak mint egy Samsung vagy Gree klíma készülék

3. Klímaberendezés elhelyezése

Nem mindegy, hogy nappaliba, hálószobába vagy mondjuk egy sarki ABC-be választ klímaberendezést. A kültéri és beltéri egység megfelelő elhelyezése alapvetően befolyásolja a rendszer hatékonyságát, ezért is szoktunk ügyfeleinkkel a klíma beszerelés előtt online konzultálni, vagy amennyiben szükséges helyszíni felméréssel megbizonyosodni a helyiség adottságairól. A klíma telepítése során a legfontosabb szempontok a megfelelő komfort és hatékonyság biztosítása, de figyelembe kell venni a bútorok elhelyezését, az áram ellátást, valamint a cseppvíz elvezetését is, ezen kívül jelentős tényező lehet a falak állapota és vastagsága is. Ezen felül a beltéri egységet össze kell kötni a kültéri egységgel, tehát a rézcsövek elvezetése is fontos szempont a klíma telepítés során.

4. Funkciók

A különböző klíma típusok között, adott gyártón belül is jelentős különbségek adódhatnak funkcionalitás és extrák terén. A belépő kategóriás klímák értelem szerűen nem nyújtják azt a szintű komfortot mint a csúcskategóriás készülékek, de a közép kategóriában már teljesen elterjedt a WIFI, vírusölő, hatékony fűtés vagy szinte teljesen zajtalan beltéri egység. A turbó hűtés, éjszakai funkció, infra távvezérlő vagy időzítő már alap funkcióknak számítanak, így ezek minden klímaberendezésben megtalálhatóak. Tapasztalataink alapján, gyakorlati szinten, a legmeghatározóbb jellemzők az alábbiak:

  • Lamella állások száma
  • Levegőfújási fokozatok száma
  • Levegő tisztító rendszer
  • Zajtalan működés

Sajnos gyakran előfordul, hogy a gyártók nem adják meg ezeket a paramétereket, ilyen esetben érdemes felkeresni ügyfélszolgálatunkat, mi tudjuk és ismerjük, a bestseller klíma típusokat 🙂 

5. Megjelenés, design

Szép? Vagy inkább ronda? Ez még talán elmegy a nappaliba? Egyéni ízlés kérdése. Olyan klímát válasszon, ami tetszik, de ne ez legyen döntésének legfontosabb befolyásoló tényezője! Fontos, hogy a beltéri egység illeszkedjen otthona designjába, de inkább a minőséget, funkcionalitást és komfortot helyezze előtérbe! Nem mindig a legszebb készülékek a legjobbak, sőt vannak olyan típusok, melyek jellegtelen külalakjuk ellenére (pl. Daikin Ftxb-c sorozat) kategóriájuk egyik legjobb választása lehet. Választáskor azt is vegye figyelembe, hogy egy klíma, bármennyire is fájó kimondani, de egy szükséges rossz: A vásárlók több mint 50%-a impulzus vásárló, tehát azért ruház be klímára, mert már nem bírja már a meleget.

Close Menu
×

Cart

Ügyfélszolgálat

H-P: 8:00 – 15:00

Segítünk a klíma választásban! Műszaki információ, tanácsadás, személyes konzultáció, ajánlatkérés.