Ezekre figyelj klímavásárlás előtt

1. Helyiségek száma és mérete

Ha nálunk böngészel, akkor hamar szembesülni fogsz vele, hogy akár több 100 lakossági klímaberendezés közül is választhatsz. A sok-sok műszaki információ, az egyedi termékjellemzők és egyéb, az átlag vásárló által néhol nehezen értelmezhető funkciókba könnyű belezavarodni, így most az alábbi rövid írásunkkal megpróbáljuk egy kicsit helyre tenni a dolgokat, hogy Te is hamarabb tudd kiválasztani a számodra legmegfelelőbb klímaberendezést.

A szobák száma és mérete alapvetően befolyásolja az árat, így ne az legyen a cél, hogy minél nagyobb teljesítményű klímát akarsz! Kezd azzal, hogy hány szobát szeretnél hűteni/fűteni?

1 helyiség hűtése:

Válassz m2 alapján, de gondolj a szigetelésre, a helyiség fekvésére és a belmagasságra is. Szerencsére itt még nem találkozhatsz a bőség zavarával, a felszerelt klímaberendezések több mint 80%-a vagy 2,5 kW, vagy 3,5 kW teljesítményű. Hálószoba esetén akár, egy 2,0 kW-os berendezés is bőségesen elegendő lehet, így még egy kicsit spórolhatsz is.

1 helyiség hűtése….de össze szeretném nyitni másik szobával

Rendszeresen visszatérő kérés, hogy 1 beltéri egységgel oldjuk meg több helyiség klimatizálását. Ez csupán akkor működik hatékonyan, ha a 2 szobát egybe nyílik és a beltéri egységet úgy tudjuk elhelyezni, hogy az átfújja a levegőt a másik szobába. Ilyenkor érdemes legalább 3,5 Kw-5,2 Kw teljesítményű készüléket választani. Fontos! A levegő magától nem kanyarodik be, így pl. az „előszobába szeretném rakni a klímát és onnan hűteni a szobákat”, nem épp a leghatékonyabb megoldás.

2 vagy több helyiség hűtése

Több helyiség hűtése esetén eldönthetjük, hogy 2 külön álló, vagy 1 nagyobb rendszerrel szeretnénk megoldani a hűtést, vagyis szaknyelven „mono” vagy „multi” rendszer mellett választhatunk. Mindkét megoldásnak megvan az előnye és a hátránya így választás előtt az alábbi tényezőket érdemes figyelembe vennünk:

Mono klíma megoldás:

Mivel 2 különálló rendszerről van szó, nem kell attól tartaunk, hogy az egyik meghibásodása esetén az egész házunk hűtés nélkül marad. Ezen kívül, a berendezések is jobban paraméterezhetőek: A nappaliba választhatunk valami nagyobb teljesítményű, magas hatékonyságú készüléket, míg a hálószobába a lehető leghalkabb, vírusölős rendszert. A mono klíma megoldásnak nincs különösebb hátránya, csupán esztétikailag lehet zavaró: Hogy néz ki 5 db kültéri egység a házunk falán?

Multi klíma megoldás

Multi klímát főleg akkor érdemes választani, ha nincs lehetőség több kültéri egység elhelyezésére (ez Budapesten a belvárosban gyakori probléma),vagy házunkat nem szeretnénk elrondítani a szürke dobozokkal. Tehát 1 kültéri egységhez akár 2-6 db beltéri egységet is hozzá tudunk csatlakoztatni, melynek főként praktikus okai vannak. A multi klíma rendszerek egyetlen hátránya, hogy ha a kompresszor elromlik, akkor az összes beltéri egység használhatatlan lesz.

2. Klíma gyártó kiválasztása

Az első és legfontosabb, hogy kizárólag szakáruházból válassz készüléket! Figyelj oda a garanciára és próbálj utánajárni a gyártó hátterének! Általánosan elmondható, hogy 130e Ft-alatt óriási szerencse kell ahhoz, hogy jó minőségű készülékbe fuss. Egy gyenge minőségű klímának idővel elkezd nyikorogni a terelő lapátja, rezonál a beltéri és kültéri egysége, ezen kívül a hatékonyságából is veszíthet, valamint fúj levegő tisztasága se éri el az elvárható szintet.

3. Klímaberendezés elhelyezése

Nagyon nem mindegy, hogy nappaliba, hálószobába vagy mondjuk egy sarki ABC-be választasz klímát! Alaposan nézz utána a hangnyomás szinteknek, a lamella állások számának és a légszállítási kapacitásnak! Fontos, hogy ha igazán halk klímát szeretnél, akkor kérd szakember segítségét, ugyanis a gyártók néha hajlamosak extrém alacsony dB(A) értékekkel dobálózni, melyeket speciális laboratóriumi körülmények között sikerült produkálniuk.

4. Funkciók

Általánosságban elmondható, hogy ha a kategóriákat (belépő, közép, csúcs) nézzük, akkor a klímák funkcionalitása között nem nagyon találni különbséget. Egy 140e Ft-os klíma vélhetően alacsonyabb komfortot és kevesebb extra funkciót kínál, mint egy 400e Ft-os Daikin Emura. A tapasztalataink alapján, a leghasznosabb funkciók, illetve „termékjellemzők” a következők:

  • Lamella állások száma
  • Levegőfújási fokozatok száma
  • Vírusölő rendszer
  • Wifi vezérlés

Sajnos bizonyos adatokat a gyártók nem szoktak megadni ezek közül, így ha az itt felsoroltak közül bármelyik is fontos számunkra, érdemes szakemberhez fordulni!

5. Megjelenés, design

Szép? Vagy inkább ronda? Ez még talán elmegy a nappaliba? Olyan klímát válassz, ami tetszik, de ne ez legyen döntésed legfontosabb befolyásoló tényezője! Fontos, hogy a beltéri egység illeszkedjen otthonunk designjába, de a minőséget, funkcionalitást és komfortot helyezd előtérbe! Nem mindig a legszebb készülékek a legjobbak, sőt vannak olyan típusok, melyek jellegtelen külalakjuk ellenére (pl. Daikin Ftxb-c sorozat) kategóriájuk egyik legjobb választása lehet. Választáskor azt is vedd figyelembe, hogy egy klíma, bármennyire is fáj kimondani, de egy szükséges rossz: A vásárlók több mint 50%-a impulzus vásárló, tehát azért ruház be klímára, mert nem bírja már a meleget.